Americký koncern Caterpillar zruší v Belgicku 1400 pracovných miest

28.02.2013 Celý región

Brusel 28. februára (TASR) - Americký koncern Caterpillar plánuje zrušiť v Belgicku 1400 pracovných miest.

Podľa spoločnosti, ktorá je najväčším výrobcom stavebných a ťažobných zariadení na svete, vedenie firmy už zamestnancov dotknutého závodu v juhobelgickom meste Gosselies informovalo. Uviedli to agentúry AP a DPA, ktoré sa odvolali na správu belgickej agentúry Belga.

Odbory pôvodne očakávali, že prepúšťanie sa dotkne maximálne 850 zamestnancov, dodala Belga. V závode, ktorý sa špecializuje na výrobu ťažkej stavebnej techniky, pracuje celkovo 4300 ľudí, čo znamená, že firma je pripravená prepustiť takmer tretinu zamestnancov. Dôvodom sú podľa Caterpillar vysoké pracovné náklady a problémy európskej ekonomiky. V tejto súvislosti firma dodala, že pracovné náklady v Belgicku sú také vysoké, že "v súčasnosti je pre ňu lacnejšie doviezť do Európy stroje z jej mimoeurópskych závodov, než ich vyrobiť v Gosselies".

Podľa Emily Hoyosovej zo Strany zelených plánované prepúšťanie predstavuje ďalšiu ranu ako pre belgickú vládu, tak pre Európu. Oznámenie Caterpillar je totiž ďalšou zo série správ o rušení pracovných miest v Belgicku. Nedávno rovnaké rozhodnutie urobili americká automobilka Ford a oceliarsky gigant ArcelorMittal.
 

Vyberte región